BRC

De BRC Global Standard for Food Safety, veelal kortweg BRC Food genoemd, is een standaard op het gebied van voedselveiligheid die in het British Retail Consortium (BRC). De Britse brancheorganisatie van detailhandelaren ontwikkelde die in 1998.

Wat is het BRC-certificaat?

Het oorspronkelijke doel van de BRC Food-standaard was dat een leverancier van levensmiddelen met één inspectierapport aan meerdere afnemers zou kunnen aantonen dat alle relevante aspecten van bedrijfsvoering en voedselveiligheid onder controle zijn.

De norm heeft ondertussen een sterk internationaal karakter: hij wordt wereldwijd toegepast in meer dan 100 landen. Met een BRC-certificaat voldoet uw bedrijf in principe, door 1 audit, meteen aan alle eisen die de retail oplegt. Zo hoeft u niet door elke supermarkt apart te worden gecontroleerd, wat de kosten beperkt.

Checklist

In zijn huidige vorm stelt de standaardeisen aan het voedselveiligheidssysteem van een leverancier:

  • er worden eisen gespecificeerd aan het HACCP-systeem,
  • aan het kwaliteitsmanagementsysteem en
  • aan goede en correcte werkmethoden van producenten van levensmiddelen.

Daarnaast komen ook directieverantwoordelijkheid, de omgevingsomstandigheden (productie- of procesfaciliteiten), product- en procescontrole en opleiding en persoonlijke hygiëne van werknemers aan de orde.

De toetsing gebeurt met een gedetailleerde checklist die meer dan 300 controlepunten bevat.